İçeriğe geç

Patates nasıl kızartılır?

  • sanpa

3 temel öge var:

Fritöz, yağ ve süre. Tabii bir de ana madde patates. İdeal bir fritöz, içindeki yağın sıcaklığını tam olarak yansıtan bir ısı göstergesine sahip olmalıdır.

Fritöz açma düğmesine basıldığında, bir çok fritözde olduğu gibi, kırmızı ikaz ışığı yanar. Patates için ideal olan ve bizim belirlediğimiz 180 derece ısıya yükseldiğinde fritözün ikaz ışığı söner. Artık derin dondurucudan çıkarılan patatesler -çözünmesi beklenilmeden- fritözün sepetine doldurulur. Buradaki en önemli soru ne kadar patates? Lütfen sepeti tıka-basa doldurmayın. Önerilen miktar sepete göre (fritözün yağ kapasitesine göre) farklıdır, ama siz sepeti tam doldurmayın. Tabii ki yağ seviyesi de patatesleri iyice kaplamalı, yine önerilen seviyeden az olmamalıdır. Aralıklı olarak sepeti yağın içinde ileri-geri hareket ettirmek faydalı. Fritöz içerisine -18 derecedeki patatesler ilave edilince, başlangıçta yağın ısısı 170, 165, 1 62, diye düşecek, ve hemen kırmızı ışık yeniden yanarak termostat devreye girecek, ısıtma başlatılacaktır. İstenilen şey ısının 152 derecenin altına düşmeden, tekrar yukarı doğru yönelmesi ve hızla 170 derecenin üzerine çıkmasıdır.

Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır. Ayrıca daha fazla yağ çekerek ihtiva ettiği yağ oranı artmış olur.

Bunları yapmayın:

  • Yağ yeterince ısınmadan fritöze patatesleri atmayın
  • Patateslerin çözünmesini beklemeyin
  • Fritözün sepetini tıka-basa doldurmayın.
  • Fritözü yağ seviyesinin altında çalıştırmayın
  • Düşük yanma dereceli, yanmış yağda kızartma yapmayın
  • Kızartma süresini mümkün olduğu kadar kısa tutun
  • Dondurulmuş patates, paketlenmeden önce, otomatik- buharlı kabuk soyma, doğrama, haşlama, kurutma, ön kızartma, şoklama ve paketleme aşamalarından geçmekte, bu nedenle yarı pişmiş bir yapıdadır. Lütfen kızartmak maksadıyla yanmış, kahverengi renk almış bir ürünü insanlara yedirmeyiniz. İdeal kızartılmış patates altın sarısı renkte olduğunu hep hatırlayalım.